Show Menu 2

2/6/19

Pembahasan Soal UN Bahasa Inggris SMA 2018

iTapuih.com - Pembahasan: Soal UN SMA 2018 Beserta File Download. Ujian Nasional yang hanya tinggal menghitung hari membuat kita harus benar-benar berjuang untuk menghadapinya. Salah satunya dengan cara mencari pembahasan Ujian Nasional tahun-tahun sebelumnya. Take it easy! Blog ini sudah menyediakan pembahasan tersebut. Pada kesempatan kali ini saya akan membagikan Pembahasan Soal UN Bahasa Inggris SMA 2018. Saya sengaja membagikan soal-soal UN Bahasa Inggris beserta kunci jawaban, dengan harapan adik-adik kelas 12 SMA yang akan menghadapi UN bisa menggali kemampuan dalam menghadapi Ujian Nasional yang sudah semakin mendekat. Pembahasan ini juga bisa didownload dalam format PDF. Silahkan Download Pembahasan Soal UN Bahasa Inggris SMA 2018.

Download

Pembahasan Soal UN Bahasa Inggris SMA 2018


Latihan soal berikut ini sengaja dimulai dari nomor 16, karena untuk no 1 sampai 15 merupakan bagian Listening. Anda juga bisa mengunjungi laman tersebut dengan mengklik link berikut ini.

Listening

Soal Listening UN SMA 2018 Beserta Pembahasan

The following text is for questions 16 to 18.
Burning a CD allows you to take music from one CD and transfer it onto another CD. This process is possible with any computer that has a CD driver, but it is easier on a computer that can run two CDs at once. Either way, you can copy all your music from one CD to the next. Here is how to copy from one CD to another, using one and two CD drivers.
Instructions
Burning with two CD Trays
1. Insert the CD from which you want to burn music into your computer’s CD tray. Insert a blank CD into your computer’s second CD tray.
2. Open windows media player and wait for it to recognize the CD.
3. Click the “burn” option at the top of Windows Media Player. Drag the songs you want from the list of your songs into the area on the right labeled “Burn List”.
4. Choose the blank CD onto which you want to burn your song. This can be done at the top of the Burn List Menu.
5. Click the “Start Burn” button when you have all the song you want for the CD added to the Burn List. Wait for your computer to finish the CD, then take both of the CDs out.

16 What is the topic of the text?
A. Running two CDs.
B. Opening Media Player.
C. Copying a compact disc.
D. Choosing the blank CD.
E. Inserting the CD into computer.


17. What should we do after click the “burn” option at the top of Windows Media Player?
A. Choose the blank CD onto which you want to burn your song.
B. Open windows media player and wait for it to recognize the CD.
C. Wait for your computer to finish the CD, then take both CDs out.
D. Click the “Start Burn” button when you have all the songs you want from the CD.
E. Drag the songs from the list of Songs into the area on the right labeled “Burn List”.


18. “The process of copying CD is possible with any computer…”
The underlined word is closest in meaning to…
A. Improbable
B. Probable
C. Unlikely
D. Doubtful
E. Suspicious


The following text is for questions 19 to 21.
Rabbits are small mammals in the family Leporidae of the order Lagomorpha, found in several parts of the world. There are eight different genera in the family classified as rabbits, including the European rabbit (Oryctolagus cuniculus), cottontail rabbits (genus Sylvilagus; 13 species), and the Amami rabbit (Pentalagus furnessi, an endangered species on Amami Oshima, Japan). There are many other species of rabbit, and these, along with pikas and hares, make up the order Lagomorpha. The male is called a buck and the female is a doe; a young rabbit is a kitten or kit.

Rabbit habitats include meadows, woods, forests, grasslands, deserts and wetlands. Rabbits live in groups, and the best known species, the European rabbit, lives in underground burrows, or rabbits holes. A group of burrows is called warren.

More than half the world’s rabbits population resides in North America. They are also native to southwestern Europe, Southeast Asia, Sumatra, some islands of Japan, and in parts of Africa and South America. They are not naturally found in most Eurasia, where a number of species of hares are present. Rabbits first entered South America relatively recently, as part of the Great American Interchange. Much of the continent has just one species of rabbit, the tapeti, while most of South America’s southern cone is without rabbits.

19. What is the topic of the passage?
A. Describing rabbit in general
B. Explaining the behavior of rabbit.
C. Describing the rabbit as a toy pet.
D. Explaining about rabbit’s population.
E. Describing how to take care of rabbit.


20. From the text, we know that…
A. The rabbit is a natural animal in Eurasia
B. The number of rabbits in the world is limited
C. Rabbits are small mammals found in all over the world
D. The population of the Amami rabbit is going to be extinct
E. A number of species of hares are not found in most of Eurasia


21. “More than half the world’s rabbit population resides in North America.”
The similar meaning of the underlined word is…
A. Lives
B. Finds
C. Grows
D. Shows
E. Moves


The following text is for questions 22 and 23.
Physics examination cannot be done on Tuesday because all the question sheets had been flooded. The school decides to delay the examination and it will be held on Monday next week. All the students who will take the exam are required to bring a ruler with a length of 30 cm.
Thank you for attention.

22. The topic of the above text is…
A. The size of a ruler
B. The wet question sheets
C. The change of exam day
D. The cancelation of the exam
E. The information to bring a ruler


23. What can be inferred from the text?
A. The principal will get a meeting
B. The question sheets are very wet
C. Some students join a competition
D. Students do not pay the school fee
E. Students do not bring a ruler with a length of 35 cm


The following text is for questions 24 to 27.
We would hereby like to invite you to attend the inauguration ceremony of our business located at The Millenium Plaza, Andheri (East ) on 12 April , 2016 at 9.30 a.m. It would be an honor to have you as our loyal customer in our other businesses. We are hoping that we will get the same support from you as we continue to receive from others.

We have been in this business for quite some time now and we have always managed to stay on to of our competitors.This would not have been possible without your support to our business. We have prepared something for you as our patrons as a way of saying Thank You.

Please come early so that we can find a comfortable seat for you. Your presence will be acknowledged as our loyal customers and you are definitely on the list. Please let us know if you will attend the event.

We are looking forward to your presence and business collaborations.

24. The purpose of the text is to….
A. Follow the weekly meeting
B. Persuade customers
C. Attend a conference
D. Invite customers
E. Join an event


25. What is the main idea of paragraph 1?
A. The company invited the customers to attend inauguration ceremony.
B. Comfortable seats would be prepared for the invited customers.
C. The company needed the support of loyal customers.
D. The company offered a new business to customers.
E. The ceremony was held at the Millenium Plaza.


26. What is the passage about?
A. A business letter
B. A business invitation
C. An association meeting
D. A ceremony conference
E. An inauguration ceremony


27. “We would hereby like to invite you to attend the inauguration ceremony” (paragraph 1)
The underlined word is closest in meaning to….
A. Celebration
B. Dedication
C. Induction
D. Sensation
E. Direction


The following text is for questions 28 to 31
Here is my unforgettable experience. One day I joined a story telling contest. Two of my friends and I had been chosen to take a part in the final round at the district level. I was very happy and eager to win the competition.

For preparation, I had to memorize and understand the story well.My teacher guided and taught me pronunciation, facial expression and gestures. One day, before performing, my friends and I were busy to prepare the props and costumes for the competition. Thing that me sad was my teacher rented the props and costumes for my friends but not for me. My two friends had beautiful costumes and luxurious props. Although I just wore the simple ones, I performed my best to win the competition.

The competition started. I got number 29 and my friends got number 5 and 10. I was nervous but I showed my best performance on stage. Lots of people took photos and videos of me. Finally, anxiety was gone after I had finished performing. And then, the announcement came which made three of us very uneasy. Luckily I was chosen as the first winner. I went to the stage and all the judges congratulated me and gave a plague, trophy, and money. I was very happy.

28. What is the writer’s intention to write the text?
A. To tell his achievement
B. To win the competition
C. To describe his feeling to the teacher
D. To show his disappointment to teacher.
E. To tell his expectation to be the winner.


29. Why did the writer feel sad before the competition?
A. She had no luxurious gown.
B. Her teacher really cares about her.
C. Her teacher was not fair to her.
D. Her friends did not support her.
E. She only had a very simple dress


30. From the text it can be concluded that ….
A. Practice makes performance go well.
B. Being nervous helps perform well on the stage.
C. Wearing simple clothes can help win the competition.
D. It is necessary to wear beautiful costumes for the competition
E. Beautiful costumes and luxurious props are the requirements for the competition.


31. "…..I was nervous, I showed my best performances on the stage."
The sentences can be connected by which of the following words?
A. However
B. Although
C. Because
D. But
E. If


The following text is for questions 32 to 35
Amid the Pokemon Go hype, a dating service influenced by the augmented-reality game was introduced on Wednesday.

Dubbed Poke Dates, the service allows singles in the US to explore their city playing pokemon Go with someone.

The dates are organized based on questionnaire on preference and a mutual desire to play the game. PokeDates coordinates all the details, like selecting a convenient gym or a PokeStop meeting point.
PokeDates was launched by project fixup, a popular off offline dating startup launched in 2012 in Chicago.

“People dating online are spending more time online than out there dating, and since it all comes down to human chemistry, we wanted to cut out all the steps between signing up to a service and going on a date. PokeDates and project fixup give people their time back and turns online dating into offline dating,” said chief project fixup officer Dank Korenevsky in a press release on Wednesday.

The first PokeDates is free, and members can earn more PokeDates by referring a friend or paying US$20 per date.

32. What is the topic of the text?
A. Pokedates was launched by Project Fixup.
B. The augmented reality game influences a dating service.
C. PokeDates and Project Fixup give people their time back.
D. Dating service PokeDates wants to ride the Pokemon Go wave.
E. People dating online are spending  more time online than out there dating.


33. How are the dates organized? Based on …
A. The meeting point of the players
B. A questionnaire on preference
C. The location of the players
D. Selecting a convenient gym
E. The fee the members earn


34. How people earn PokeDates?
A. By referring a computer.
B. By paying US$20 per date.
C. By signing up to service.
D. By going on a date.
E. By offline dating.


35.  “… it all comes down to human chemistry, we wanted to cut out all the steps between signing up to a service and going on a date”.
Which of the following completes the sentence best?
A. Although
B. Because
C. And
D. But
E. Or


The following text is for questions 36 to 39
Ingredients
1 tb margarine, dairy free
1 tb Vegetables oil
1 c onion – chopped
8 oz Mushrooms – sliced
1 lg Garlic clove – minced
1/3 celery – thinly sliced
3 c Soybean milk
4 c Potatoes – cubed ½ inch
¼ ts Black pepper
1 ts Salt, or to taste
1 tb Parsley – chopped
Directions
1. Saute onion, garlic, celery, and green pepper in hot oil and margarine about 3 minutes. Add sliced mushrooms and sauté 3 more minutes.
2. Add soybean milk, black pepper, salt and potatoes. Bring mixture almost to a boil; reduce heat and simmer 25 minutes, stirring occasionally.
3. Make about 6 cups. Thin with extra soybean milk if soup is too thick.
4. Garnish with parsley and serve with the veal.

36. What is the topic of the text?
A. How to make creamy mushroom potatoes.
B. The materials of creamy mushroom potatoes.
C. Steps of cleaning creamy mushroom potatoes.
D. How to produce heat and simmer soybean and potatoes.
E. How to prepare ingredients for creamy mushroom.


37. The text states that …
A. Extra soybean milk must be added if the soup is too thick
B. Six cups of soy bean milk must be added to the soup
C. Soybean milk is used merely for garnish
D. Extra cups must be provided for everybody
E. The soup must be thick to make it easy


38. According to the text when should we add sliced mushroom?
A. After adding soybean milk, black pepper, salt & potatoes.
B. After frying onions, garlic, celery & green pepper.
C. As soon as we heat and simmer onion, garlic and green pepper.
D. Before pouring the oil and margarine.
E. Before we serve the meal.


39. 1 tb parsley – chopped.
The underlined word is closest in meaning to …
A. Drawn
B. Hacked
C. Poured
D. Stirred
E. Cut


The following text is for questions 40 to 42
The forest and peatland fires and smog, billed the worst in Indonesian history, still dominated media headlines this week, with thousand of hot spots covering Sumatra and Kalimantan. At least 19 people in Sumatra and Kalimantan have died, and mostly children, have been hospitalized because of severe respiratory illness cause by the haze. According to the National Disaster Mitigation Agency (BNPB), the ongoing haze crisis has resulted in more than 500,000 people in six provinces – Riau, Jambi, South Sumatra, West Kalimantan, Central Kalimantan, and South Kalimantan – suffering from respiratory infections.

As evidence indicates that most hot spots are related to oil and palm and pulpwood plantations, President has instructed the Forestry and Environment Ministry to stop issuing new permits for peatland cultivation for monoculture, restore damage peatland and review all peatland licenses that have been issued. Put bluntly, companies can no longer convert active forests and deep peat or any peat area into monoculture plantations, such as acacia for pulp and oil palm plantations.

Recent research by forest scientists at the Bogor, West Java-based Center for International Forestry Research (CIFOR) found that peat swamps in their natural state are resistant to fire because they are wet underground, but they can be highly flammable when they dry out and are degraded.

40. What does the text tell us about?
A. The forest fire and the effect in Indonesia.
B. The worst condition of forest fire in Indonesia.
C. The victims of the forest fire in Sumatra and Kalimantan.
D. The instruction from Jokowi to review all peatland licenses.
E. The research evidence that peat swamps in nature is resistant to fire.


41. What can we infer from the text?
A. Many people suffered from serious illness because of the haze.
B. Only children have been hospitalized from severe respiratory illness
C. The main cause of haze in Riau came from the slashing and burning of forest areas
D. Companies could convert active forest and deep peat into monoculture plantation.
E. The president has instructed the forestry and environment ministry to issue new permit for plantation.


42. Put bluntly, companies can no longer convert active forests and deep peat or any peat area into monoculture plantations, such as acacia for pulp and oil palm plantations
The underlined word has similar meaning to …
A. Compel
B. Change
C. Concent
D. Condemn
E. Collaborate


The following text is for questions 43 to 45
The emergence of the internet has given entrepreneurs many ways to make money. Writers are one group that have benefited from their talents as a result in the rise of internet based jobs

Blog writing is an increasingly popular way to earn money online determined by the owner of the blog. They are very popular because Blogs are usually written on a certain subject area but can vary as its content is heir simplicity to get up and running. There are many free websites out there that will help you set up your own blog if you choose to go that route because blog plus advertisement is a potential money.

Writing is also good money to earn money online. Make sure to gear your articles to promote and advertise your own business ventures. These articles are a fre way to market the products and services you offer for free. The most effective advertising with these articles comes from the dialogue box that is inserted at the end of each article. These dialogues boxes contain links to basically any website you like to drive traffic to. For instance, you might have one link in your dialogue box to a product you are selling and one to a blog where you are promoting a discussing other products. Writing takes some time to gain credibility through but once it’s done earning potential can become very powerful.

43. From the text we can conclude that …
A. Internet helps to get credibility online
B. Internet entrepreneurs get profit online
C. Writing isn’t away to earn money online
D. Blog writing is potential earning online
E. Searching internet help to get profit online


44. How can people be powerful to earn money online?
A. To create blog
B. To sell product
C. To join association
D. To join social media
E. To contact entrepreneurs


45. What is main idea of paragraph 3?
A. We can advertise our product on the internet
B. We can get money online as the benefit of writing
C. The article are written to promote business ventures
D. The popular way to earn money online is blog writing
E. Internet entrepreneurs get benefit from their own business


The following text is for questions 46 and 47
Tigers are the largest member of the cat family and are renowned for their power and strength.

There were eight tiger subspecies at one time, but there became extinct during the 20th century. Over the last 100 years, hunting and forest destruction have reduced tiger’s populations from hundreds of thousands of animals to perhaps fewer than 2.500. Tigers are hunted as trophies, and also for the body parts that are used in traditional Chinese medicine. All five remaining tigers subspecies and endangered, and many protection programs are in place.

Tigers live alone and aggressively scent- mark large territories to keep their rivals away. They are powerful nocturnal hunters that travel many miles to find buffalo, deer, wild pigs, and other large mammals. Tigers use their distinctive coats as camouflage. Despite their fearsome reputation, most tigers avoid humans; however a few do become dangerous man eaters.

46. Why do tigers aggressively scent-mark large territories? To...
A. Avoid humans
B. Hunt large animals
C. Drive away their rival
D. Increase their power and strength
E. Use their distinctive coats as camouflage


47. Tigers are renowned for their power and strength. (paragraph 1)
The underlined word is closest in meaning to ….
A. Appropriate
B. Blessed
C. Familiar
D. Distinct
E. Famous


The following text is for questions 48 to 50
In daily life, every person faces many kinds of problems. He/she must find ways to solve the problems. One of the ways is compromise. A compromise is an agreement in which people involved in an argument reduce their demands or changes their opinion in order to agree with each other. In other word, they can make a win-win solution.

In the traditional market, a seller and a buyer meet to do a trading process. They discuss to get the deal for the price of some goods. The buyer usually bargains for the low prices until the seller agrees. If there is a deal between two sides, a compromise has done. Compromise makes both the seller and the buyer solve the problems without any disappointment.

A compromise is also necessary for people to work in group to discuss a problem.as we know, they may have different opinions and ideas to solve the problems. For example, while they are discussing the problem, they sometimes argue to each other. By having a compromise, they can accept the agreement.

In conclusion, compromise makes the problem solved in a simple way and also gives benefits to both sides.

48. The text mainly discusses
A. The importance of compromise
B. The definition of compromise
C. The purpose of compromise
D. Types of compromise
E. Kinds of compromise


49. What is paragraph 2 about?
A. A seller and a buyer in traditional market
B. The traditional market
C. The price of some goods in the traditional market
D. A compromise in the traditional market
E. Problem solving without any disappointment


50. We know that from the text that a compromise ….
A. Can lead to a simple and useful solution
B. Forces someone to make an agreement
C. Makes people argue with each other
D. Faces many kinds of problems
E. Makes both side happy


Continue

Pembahasan Soal UN Bahasa Inggris SMP dan SMA (2009-2018)

Selamat belajar, semoga postingan tentang Latihan Soal UN Bahasa Inggris SMA 2018 Beserta Pembahasan bisa bermanfaat dan jangan lupa share ya.

ADD YOUR COMMENT:

Disqus Comments
 
English Updates
Copyright © 2017 Paja Tapuih