Show Menu 2

1/24/18

Kumpulan Soal Short Message Text SMP dan Pembahasan

iTapuih.com - Kumpulan Soal Short Message Text SMP dan Pembahasan. Short Message Text adalah salah satu jenis teks yang berisi informasi dalam bentuk lisan maupun tulisan yang dikirimkan kepada seseorang atau ditinggalkan untuk seseorang karena pemberi pesan tidak dapat berbicara atau bertememu langsung dengan orang tersebut. Kumpulan soal Short Message berikut ini saya kumpulkan dari berbagai naskah soal UN Bahasa Inggris SMP. Untuk lebih jelasnya Anda bisa kunjungi link berikut ini Pembahasan Soal UN Bahasa Inggris SMP dan SMA (2009-2017) Semoga kumpulan soal-soal berikut ini dapat membantu kita untuk meningkatkan kemampuan dalam Bahasa Inggris.


Read the following text to answer questions number 1 and 2.
Dear Mira,

I’m sorry I have to tell you that I can’t come to your house to work on our project as we have planned before. Unexpected thing happens. My grandma must be hospitalized soon. I’ll tell you about our plan later.

Dinda
1. From the message above we know that....
     A. Dinda and Mira have to work together on their project
     B. Dinda’s grandma involves in project
     C. Dinda dan her grandma will meet Mira at the hospital
     D. Dinda expects Mira to stay in the hospital with her

2. What did Dinda’s purpose to write such kind of message?
     A. To tell about her sick grandma
     B. To give information about the delay of an activity
     C. To ask Mira to work on their project
     D. To persuade Mira to change the project

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 1 dan 2.
1. Perhatikan kalimat “I can’t conic to your house to work on our project as we have planned before” (Saya tidak bisa datang ke rumahmu untuk mengerjakan proyek kita seperti yang telah kita rencanakan sebelumnya). Kalimat tersebut memberi isyarat bahwa Mira dan Dinda harus bekerja sama mengerjakan proyek mereka, pilihan yang tepat adalah Dinda and Mira have to work together on their project.
Jawaban: A

2. Perhatikan kalimat:
- “I can’t conic to your house to work on our project as we have planned before” (Saya tidak bisa datang ke rumahmu untuk mengerjakan proyek kita seperti yang telah kita rencanakan sebelumnya),
- “I’ll tell you about our plan later” (saya beritahu kamu tentang rencana kita nanti)
Dari kalimat tersebut kita dapat mengetahui bahwa tujuan Dinda menulis pesan tersebut "What did Dinda’s purpose to write such kind of message?" adalah untuk mengabarkan penundaan kegiatan To give information about delay of an activity yang telah direncanakan.
Jawaban: B

Read the following text to answer questions number 3.
To : Santi

I’ve just got the news that our grandmother passed away two hours ago. We are going to leave for Purworejo soon to attend the funeral.
Please be here before 7 p.m.

Tati
3. What does Tati tell Santi?
     A. The death of their grandmother
     B. The plan to have a burial ceremony
     C. The plan to do it before 7 p.m
     D. The ceremony for the death person

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 3.
3. Tati memberitahukan pada Santi bahwa nenek mereka meninggal. Sesuai dengan teks "I’ve just got the news that our grandmother passed away two hours ago". Berarti jawaban yang tepat adalah The death of their grandmother.
Jawaban: A

Read the following text to answer questions number 4 and 5.
Rani, sorry I can't come to your house tonight to do the wall magazine project as we have planned. My grandmother has just come and she wants me to accompany her to my aunt's house. I will meet you at school tomorrow.

Erika
4. What is Erika and Rani's plan?
     A. To say sorry
     B. To meet Rani's aunt
     C. To accompany her grandmother
     D. To do the wall magazine project together

5. From the short message we know that Erika will be . . . tonight.
     A. In her grandmother's house
     B. In her aunt's house
     C. In her own house
     D. In Rani's house

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 4 dan 5.
4. Pada awalnya, Rani dan Erika berencana untuk membahas mengenai proyek majalah dinding mereka sebelum Erika berhalangan. Maka, pilihan yang tepat adalah To do the wall magazine project together.
Jawaban: D

5. Coba perhatikan kalimat "My grandmother has just come and she wants me to accompany her to my aunt's house" Dari kalimat tersebut kita mengetahui bahwa Erika pada malam tersebut akan berada di rumah bibinya. Maka, pilihan yang tepat adalah In her aunt's house.
Jawaban: B

Read the following text to answer question number 6 and 7.
Dear Ayu.

How are you? Here is some information you'll need. The examination will be held soon, started from June 2"d. Calculator and dictionary are not allowed. Lateness is not tolerated. The first day is Indonesian. It will be held for four days. Don't forget to bring your examination card. See you soon. Take care.

Love,

Bagus
6. Based on the text, what's prohibited to do during the examination?
     A. To be punctual
     B. To buy a calculator
     C. To bring your examination card
     D. To open a dictionary in class

7. From the text we can say that ....
     A. Ayu does not need any information
     B. Ayu should study English for the first day
     C. Ten minutes late is still tolerated
     D. A dictionary is prohibited during examination

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 6 dan 7.
6. Pertanyaan “Based on the text, what's prohibited to do during the examination?” (Berdasarkan pada teks, apa yang dilarang selama test?) Jawaban yang tepat dapat dijumpai pada kalimat “Calculator and dictionary are not allowed” yang artinya adalah (Kalkulator dan kamus tidak boleh dibuka.) To open a dictionary in class.
Jawaban: D

7. Maksud dari pertanyaan "From the text we can say that .... " kita diminta untuk mencari pernyataan yang sesuai dengan isi teks.
"Ayu does not need any information" (Ayu tidak membutuhkan informasi)
"Ayu should study English for the first day" (Ayu seharusnya belajar bahasa inggris pada hari pertama) padahal hari pertama pelajarannya adalah Bahasa Indonesia “ the first day is Indonesian”
"Ten minutes late is still tolerated" (Telat sepuluh menit masih ditoleransi) padahal tidak ada toleransi untuk keterlambatan “lateness is not tolerated”
Jadi, pernyataan yang tepat dan sesuai dengan isi text adalah A dictionary is prohibited during examination.
Jawaban: D

Read the following text to answer questions number 8 and 9.
To: Dania

Don’t forget to join us in the English Club meeting this evening. We’re going to discuss our plan to celebrate our school anniversary. Mia, Nury, Arief, Panji and Gadis will he there too. Please, be punctual.

See you there.

Dimas
8. Whom is the message addressed to?
     A. Nury
     B. Panji
     C. Dania
     D. Dimas

9. The purpose of the text is to ….
     A. Realize the plan
     B. Arrange the agenda
     C. Remind Dania of the meeting
     D. Celebrate the school anniversary

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 8 dan 9.
8. Surat tersebut ditujukan untuk Dania sebagai penerima “short message”. Dan penerima biasanya bersamaan dengan kata to (kepada). Jadi, jawaban yang tepat adalah Dania.
Jawaban: C

9. Inti dari surat tersebut adalah mengingatkan Dania bahwa ada meeting pada sore hari. Remind Dania of the meeting.
Jawaban: C

Read the following text to answer questions number 10 and 11.
Robi,

I’ve just received a phone call from Andi. He said, Dini’s mother is hospitalized now. She got an accident two days ago. Her left arm and her left leg were broken. We will visit her at the hospital after school. Will you join us? Please inform us as soon as possible.

Asti
10. Who got a phone call from her friend?
     A. Andi
     B. Dini
     C. Robi
     D. Asti

11. “I’ve just received a phone call ...“ The underlined word is closest in meaning to ....
     A. Got
     B. Made
     C. Rejected
     D. Listened

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 10 dan 11.
37. Dalam suratnya, Asti mengatakan “I've just received a phone call from Andi” (saya baru mendapat telpon dari Andi). Jadi, yang mendapatkan telepon adalah Asti.
Jawaban: D

38. Kata "receive" mempunyai arti yang sama dengan “got” yaitu (mendapatkan atau menerima). Sedangkan arti pada pilihan yang lain made (membuat) rejected (menolak) listened (mendengarkan). Sinonim kata receive adalah Got.
Jawaban: A

Read the following text to answer question number 12 and 13.
This is a short message from Janet to Hanifah:

Sorry I can't go window shopping with you. We can go next time also with Nadia. I have to visit my aunt with my mother. 
12. Who will accompany Janet to her aunt's house?
     A. Hanifah
     B. Janet's mother
     C. Nadia
     D. Hanifah's mother 

13. The underlined phrase in "Sorry I can't go window shopping ..." The underlined word is closest in meaning to ....
     A. Looking at goods in shops without buying
     B. Looking for a window for your house
     C. Buying some windows from a shop
     D. Looking at your house's windows

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 12 dan 13.
12. Yang menemani Janet ke rumah bibinya bisa kita ketahui pada pernyataan "I have to visit my aunt with my mother. " Jadi, yang menemani Janet adalah ibunya Janet's mother.
Jawaban: B

13. Window shopping artinya melihat-lihat, baik melihat barang-barang yang di toko maupun ditempat lain tanpa bermaksud ingin membeli. Pada pengertian tersebut kita bisa mengetahui bahwa makna dari Window shopping sama dengan Looking at goods in shops without buying.
Jawaban: A

Read the following text to answer questions number 14 and 15.
To: Mr. Winfield
From: Andrew
Phone Number: +6242897640

Message
The monthly meeting is postponed due to the technical reason.
Further information will be conveyed soon.
Call him, when you are back.

Secretary,
14. Who delivered the message to Mr. Winfield?
     A. Andrew
     B. Mr. Winfield
     C. Andrew’s secretary
     D. The secretary of Mr. Winfield

15.  From the text we know that Mr. Winfield will call Andrew back to .… of the meeting.
     A. Ask the place
     B. Fix the date
     C. Ask information about
     D. Clarify the postponement

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 14 dan 15.
14. Yang membuat pesan singkat atau memo kepada Pak Wienfield adalah sekretarisnya. Jadi, jawaban yang tepat adalah The secretary of Mr. Winfield.
Jawaban: D

15. Dalam pesan singkat tersebut, PakWienfield meminta Andrew untuk mengklarifikasi tentang penundaan rapat. Jadi, jawaban yang tepat adalah Clarify the postponement.
Jawaban: D

Demikianlah postingan saya kali ini tentang Kumpulan Soal Short Message Text SMP dan Pembahasan. Semoga postingan ini bermanfaat dan jangan lupa share ya.

ADD YOUR COMMENT:

Disqus Comments
 
English Updates
Copyright © 2020 Paja Tapuih