Show Menu 2

1/11/18

Kumpulan Soal Announcement Text SMP dan Pembahasan

iTapuih.com - Kumpulan Soal Announcement Text SMP dan Pembahasan. Announcement Text adalah salah satu jenis teks yang berupa pernyataan atau tulisan resmi dengan tujuan memberitahukan kepada khalayak umum tentang sesuatu yang dianggap penting untuk diketahui. Pada postingan kali ini saya akan membagikan tentang Kumpulan Contoh Soal Announcement Text Untuk SMP dan Pembahasan. Kumpulan soal Announcement berikut ini saya kumpulkan dari berbagai naskah soal UN Bahasa Inggris SMP. Untuk lebih jelasnya Anda bisa kunjungi link berikut ini Pembahasan Soal UN Bahasa Inggris SMP dan SMA (2009-2017) Semoga kumpulan soal-soal berikut ini dapat membantu kita untuk meningkatkan kemampuan dalam Bahasa Inggris.


Read the following text to answer questions number 1 and 2.
To all the teachers and staff of SMP NUSANTARA

A one-day meeting will be held this week:

When: Tuesday, February 9th, 2010 at 10.00 a.m. to 3.00 p.m.
Where:Room 109
Topic: National examination preparation

Due to the importance of the meeting, please be punctual. Bring your ideas; bring your suggestions to make our students successful in the examination!

The head of the national examination committee

Mr. Adnan Nasution
1. What is the meeting for?
     A. To talk about the preparation for the national examination
     B. To give solution to the examination problem
     C. To discuss about the examination items
     D. To ask teachers to face the national examination

2. From the text above we can conclude that ....
     A. The national examination has already been done
     B. All students are successful in the national examination
     C. The meeting is done before the national examination
     D. The teacher must be pleased with the result of the national examination

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 1 dan 2.
6. Rapat tersebut untuk membahas tentang persiapan urituk menghadapai ujian nasional. Hal ini sesuai dengan yang dinyatakan dalam bacaan “Topic: National Examination preparation.” Maka, kita bisa menyimpulkan tujuan meeting adalah To talk about the preparation for the national examination.
Jawaban: A

7. Dari bacaan dapat disimpulkan bahwa meeting (rapat) tersebut diadakan sebelum ujian nasional, The meeting is done before the national examination.
Jawaban: C

Read the following text to answer questions number 3 and 4.
Attention

To commemorate the upcoming National Education Day, the Students Board Organization will hold some interesting programs. They are English speech contest, English story telling contest and wall magazine competition. The objective of the programs is to develop students' skills in English. The program will be held on May 1st, 2011. The English speech contest and the English story telling contest will begin at 08.00. While the wall magazine competition will start at 10.00. The contestants should be ready at 7.30 a.m. All classes must take part in the program.
3. What is the aim of holding these program?
     A. The students can commemorate the National Education Day happily
     B. The teachers will give some information about English programs
     C. The students can increase their abilities in English
     D. The students and the teachers can compete each other

4. Who must participate in the programs?
     A. The Student Board Organization members
     B. The coordinator of the program
     C. All classes
     D. Julia

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 3 dan 4.
3. Coba perhatikan kalimat "The objective of the programs is to develop students' skills in English" Dan kalimat tersebut dapat kita ketahui bahwa program tersebut diselenggarakan guna meningkatkan kemampuan berbahasa Inggris para siswa. Maka, pilihan yang tepat adalah The students can increase their abilities in English.
Jawaban: C

4. Coba perhatikan kalimat "All the classes must take part in the program" Dari kalimat tersebut dapat kita ketahui bahwa semua kelas diperbolehkan berpartisipasi dalam program tersebut. Maka, pilihan yang tepat adalah All classes.
Jawaban: C

Read the following text to answer questions number 5 to 7.
Announcement

Based on the Approval Letter of the Governor of Bank Indonesia no. 13/108/KEP.GBI/201 I on 29 December 2011, we are pleased to announce that effective from 12 January 2012, PT Saphire Bank has changed its name to PT Bank Diamond Indonesia The name change reflects the shareholding increase of Saphire Group Limited from 85% to 99% in PT Bank Diamond Indonesia as well as our strong and continuing support to Indonesia's economic growth. Jakarta, 12 January 2012

Board of Directors

PT Bank Diamond Indonesia
5. Why does the bank change its name? Because ....
     A. They commited to support Indonesian economic grownth
     B. There are some changes in shareholding
     C. The governor of Bank Indonesia request it
     D. They already announce it to the public

6. The name change reflects the shareholding increase ..."
The underlined word closest in meaning with ....
     A. Mirrors
     B. Shows
     C. Makes
     D. Improves

7. The text above is about ....
     A. Bank Indonesia closing a certain Bank
     B. A change of a bank ownership
     C. A change of name of a bank
     D. An announcement of a bank bankruptcy

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 5 sampai 7.
5. Pertanyaan tersebut berarti “mengapa bank mengganti namanya? karena ...” jawaban yang paling benar adalah There are some changes in shareholding yang berarti ada penggantian dalam pembagian saham, dibuktikan dalam kalimat “The name change reflects the shareholding increase of Shapire Group Limited ...”
Jawaban: B

6. Kata "reflects" memiliki arti (mencerminkan) berikut ini arti dari masing-masing pilihan, mirrors (mencerminkan) shows (menunjukkan) makes (membuat) improves (menaikkan). Jadi, sinonim dari kata reflects adalah Mirrors.
Jawaban: A

7. Inti dari Teks tersebut adalah adanya perubahan nama pada Bank yang beralasan karena perubahan shareholder. Jadi, pilihan yang tepat adalah A change of name of a bank.
Jawaban: C

Read the following text to answer questions number 8 and 9.
Student Organization of SMP 182



To: All class captains

Please attend the monthly meeting. It will be held:
Date: Saturday, May 11, 2013
Time: After school
Place: OSIS room

We will discuss the farewell party for the grade IX students. Your attendance will be highly appreciated

OSIS Chairman
OSIS Secretary
8. The monthly meeting is to ….
     A. Request a monthly meeting
     B. Attend at OSIS room
     C. Discuss the farewell party
     D. Appreciate the grade IX students

9. “We will discuss the farewell party for the grade IX students”
The underlined word refers to ….
     A. All grade IX students
     B. OSIS chairman and OSIS secretary
     C. All teacher and students of the school
     D. The OSIS committee and all class captains

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 8 sampai 9.
8. Tujuan "the monthly meeting" pada invitation tersebut yaitu untuk "discuss the farewell party for the grade IX students." Maka, pilihan yang tepat adalah Discuss the farewell party.
Jawaban: C

9. Undangan tersebut ditujukan untuk semua ketua kelas, dan yang mengundang adalah OSIS. Jadi kata "we" mengacu pada panitia OSIS dan semua ketua kelas The OSIS committee and all class captains
Jawaban: D

Read the following text to answer questions number 10 to 12.
Announcement

To: teacher and students

From November 12 to 14, 2013 the library will be closed due to the rearranging of books and seats.
We are sorry for the inconvenience.

Hasan Madi

Librarian
10. The text tells us about ….
     A. The librarian’s books and seats
     B. The renovation of the library in November
     C. The temporarily closing of the library
     D. The librarian’s inconvenience

11. Why is the library closed?
     A. The librarian will have vacation
     B. There have been some inconveniences
     C. The students will arrange the books
     D. The books will be rearranged

12. “… we are sorry for the inconvenience.”
The underlined word is similar in meaning to ….
     A. Disruption
     B. Inappropriacy
     C. Unsuitability
     D. Difficulty

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 10 sampai 12.
10. Pengumuman tersebut berisi informasi penutupan sementara perpustakaan pada tanggal 12 sampai 14 November 2013. Jawaban yang benar adalah The temporarily closing of the library.
Jawaban: C

11. Perpustakaan tutup karena adanya penataan kembali buku-buku dan kursi-kursinya "The library will be closed due to the rearranging of books and seats." Jawaban yang benar adalah The books will be rearranged.
Jawaban: D

12. Kata "inconvenience" berarti (ketidaknyamanan). Yang sama artinya dengan ketidaknyamanan yaitu disruption. Jadi, sinonim inconvenience Disruption.
Jawaban: A

Read the following text to answer questions number 13 and 14.
WEB BLOG WORKSHOP FOR JUNIOR HIGH SCHOOL STUDENT 

Date : 16 November 2013
Fees : Rp. 25,000 (meal & certificate)
Time :9.00 a.m. - 5 00 p.m
Go global with blogging. It's time to put your talents and creativity into practice. It's a high time to expand your network. Join the workshop and you'll get step by step tutorial on how to start your own blog site for free. You will get hands on experience to design your blog & fill your blog with appropriate contents and decorate It with pleasant layout and images. By the end of the workshop, you will have the skills to create your own blog. Apart from that, you will also get some tips on how to earn from blogging.

Seats are limited to 50 students. First come, first served. Register online at www.ourblogoutworld.com/reg. 
13. What skill will the participants have after they complete the training?
     A. Register and study online at www.ourblogoutworld.com/reg
     B. Make a clear, detailed, and interesting, step by step blog tutorial
     C. Create a blog with appropriate contents, pleasant layout, and images
     D. Call the person in charge for the further information with correct number

14. "... fill it with appropriate contents ..." The word appropriate in the text has closest meaning to...
     A. Capable
     B. Suitable
     C. Probable
     D. Remarkable

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 13 dan 14.
13. Dalam teks dikatakan “You will get hands on experience to design your blog, fill your blog with appropriate contents and decorate it with pleasant layout and images. By the end of the workshop, you will have the skills to create your own biog.” Jadi, jawaban yang paling tepat adalah Create a blog with appropriate contents, pleasant layout, and images.
Jawaban: C

14. Kata “appropriate” mempunyai arti (sesuai) sama dengan “suitable” yaitu (tepat/cocok). Jadi, jawaban yang paling tepat adalah Suitable.
Jawaban: B

Read the following text to answer questions number 15 to 17.
Announcement

To : all students of SMP Bunga Matahari

To celebrate the school anniversary on November 16, 2013 and as a chance for students to perform their talent and creativities, OSIS will hold some competitions. They are futsal match, basketball match, singing contest, speech contest, and classroom contest. The competition will be held on:
Date : 5-9 November 2013
Time : 08.00 – 12.00
Venue : School hall and school yard.

The first day is futsal match. The second day is basketball match. The third day is singing contest, the fourth day is speech contest and the classroom contest will be on the last day. Every class should join them. The winners of the competition will receive the prizes on the anniversary day.

Further information please contact Yeyen, The OSIS secretary .

The head of OSIS

Fuady
15. When will the singing contest be held?
     A. November 5th 2013
     B. November 6th 2013
     C. November 7th 2013
     D. November 8th 2013

16. The activities are meant as ….
     A. OSIS anniversary celebration
     B. Students and teachers activities
     C. Students’ talent and creativity performance
     D. Entertainments for all teachers and students

17. “Every class should join them.” The underlined word refer to?
     A. Prizes
     B. Students
     C. Winners
     D. Competitions

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 15 sampai 17.
15. Dalam teks disebutkan bahwa “singing contest” akan diadakan pada the third day (hari ketiga), yaitu pada tanggal 7 November 2013. Jawabnnya adalah November 7th 2013.
Jawaban: C

16. Pada awal pengumuman, OSIS mengatakan “for students to perform their talents and creativities.” Jadi, tujuan dilaksanakan acara tersebut adalah untuk menampilkan bakat dan kreativitas siswa. Jawabnnya adalah Students’ talent and creativity performance.
Jawaban: C

17. Kata ”them” merujuk kepada pertandingan -pertandingan tersebut, yaitu Competitions.
Jawaban: D

Read the following text to answer questions number 18 to 20.
Announcement
Book Fair

So many good books to choose from!
When: May 3 and 4, 10 A.M. to 5 P.M.
Where: School cafeteria
Why: All money from the sale wilt be used to support the school orchestra. We are preparing to change the musical instruments with the new ones. Therefore many school events are held to collect the fund. The team will participate in the national contest 2016 next year at Jakarta Convention Centre.

SMP Anak Bangsa Students affair
18. The school orchestra needs a lot of money because ....
     A. They hold the Book Fair
     B. Many school events are held
     C. They have to pay to the contest
     D. They want to buy musical instruments

19. Where will the Book Fair be held?
     A. In a book store
     B. At a school cafeteria
     C. At Jakarta convention Centre
     D. At SMP Anak Bangsa's cafeteria

20. "... the team will participate ..." The underlined word is closest in meaning to ...
     A. Act
     B. Join
     C. Work
     D. Perform

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 18 sampai 20.
18. Dalam pengumuman “All money from the sale will be used to support the school orchestra. We are preparing to change the musical instruments with the new ones” (Semua uang hasil penjualan akan digunakan untuk mendukung orkestra sekolah. Kami akan menyiapkan pergantian untuk Instrumen musik dengan yang baru. Jadi, jawaban yang tepat adalah They want to buy musical instruments.
Jawaban: D

19. Dalam pengumuman tertulis jelas bahwa “Book Fair” akan diadakan di kafe sekolah At a school cafetaria.
Jawaban: B

20. Kata “participate” mempunyai arti yang sama dengan kata “join” yaitu (bergabung atau mengikuti). Sedangkan arti pada pilihan yang lain act (bertindak) work (bekerja) perform (menampilkan). Sinonim kata participate adalah Join.
Jawaban: B

Read the following text to answer question number 21 to 23.
To : Students of SMP Bintang Kejora,

To celebrate school anniversary, we will hold a ceremony on Wednesday, 23 March and a choir competition right after the ceremony.
Each class may send one team consisting of 15 students for the competition. Three winning teams will be awarded cash prize and trophies.
For more info, meet Mrs. Andini.

Principal 
21. According to the text, 23 March is commemorated as ….
     A. Choir Day anniversary
     B. The school’s principal birthday
     C. The school anniversary
     D. Mr. Andini’s special day

22. To whom should we meet to get the detailed information?
     A. The principal
     B. Ms. Andini
     C. The winning team
     D. The students of SMP Bintang Kejora 

23. “Three winning teams will be awarded cash prizes and trophies” The underlined word is closest in meaning to….
     A. Given
     B. Asked
     C. Covered
     D. Delivered

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 21 sampai 23.
21. Berdasarkan teks tersebut, tanggal 23 maret memperingati sebagai ulang tahun/hari jadi sekolah. Maka, jawaban yang tepat adalah The school anniversary.
Jawaban: C

22. Dari pernyataan berikut "For more info, meet Mrs. Andini." Jadi, Kepada siapa yang harus kita temui untuk mendapatkan informasi lebih rinci? Jawabannya adalah Ms. Andini.
Jawaban: B

23. Kata "awarded" memiliki makna (diberikan) yang memiliki arti sama dengan kata "given" (diberikan). Sedangkan pilihan lain memiliki arti asked (ditanyakan) covered (ditutupi) delivered (dikirimkan). Sinonim kata awarded adalah Given.
Jawaban: A

Read the following text to answer questions number 24 to 26.
Announcement

To all students of grade VIII. There will be a school holiday for two weeks. Please do a project of descriptive text in writing. It should be about any animal around your house. You can describe your own pet or your neighbour’s. Don’t forget to put the animal’s photo in your writing. You have to submit it on the first day of the second semester.

Mr. Hasan 
24. What is the announcement about?
     A. Semester holiday
     B. Neighbour’s pet
     C. Writing project
     D. Picture description 

25. What should the student do during their holiday?
     A. Doing project of descriptive text
     B. Describing the first day of semester
     C. Being away from school
     D. Taking pictures of a pet 

26. “You have to submit it on the first day…” What does the underlined word mean?
     A. Bring
     B. Collect
     C. Take
     D. Send

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 24 sampai 26.
24. Pengumuman yang ada pada sekolah tersebut secara keseluruhan menerangkan tentang lomba menulis Descriptive text. Maka, jawaban yang tepat adalah Writing project.
Jawaban: C

25. Selama libur semester, para siswa diminta untuk mengerjakan tugas membuat teks deskriptif mengenai hewan. Maka, jawaban yang tepat adalah Doing project of descriptive text.
Jawaban: A

26. Kata "submit" memiliki makna (mengumpulkan) yang memiliki arti sama dengan kata "collect" (mengumpulkan). Sedangkan pilihan lain memiliki arti bring ( membawa) take (mengambil) send (mengirim). Sinonim kata submit adalah Collect.
Jawaban: B

Read the following text to answer question number 27 and 28.
All students are required to attend the Indonesia Independence Day ceremony on Wednesday 17 August 2016, at 7 A.M. in the school yard. Please wear your white-blue uniform complete with all attributes.

Regards,

Vice Principle. 
27. Why does the school issue this notice?
     A. To ask students to attend the Independence Day ceremony
     B. To inform about Indonesia Independence Day
     C. To tell students when the Indonesia independence day is
     D. To invite students to contribute in the Indonesia Independence Day celebration

28. What must students do in regard to the notice?
     A. Pay attention to the notice
     B. Fill all the requirements
     C. Wear tie and cap
     D. Send regard to the vice principle 

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 27 dan 28.
27. Mengapa sekolah mengeluarkan pemberitahuan ini? karena dalam pemberithuan tersebut semua siswa diharapkan hadir untuk melaksanakan upacara memperingati hari kemerdekaan Indonesia. Maka, jawaban yang tepat adalah To ask students to attend the Independence Day ceremony.
Jawaban: A

28. Tujuan notice adalah untuk menyampaikan pemberitahuan. Dalam hal ini  si pembuat notice diharapkan untuk memberi perhatian terhadap pemberitahuan tersebut. Jawabannya adalah Pay attention to the notice.
Jawaban: A

Read the following text to answer questions number 29 to 31.
In celebration of youth art month
Bina Prestasi elementary school presents

"CREATIONS"

The 5th Annual Students Art Exhibition
We invite all students to participate in one of the following programs:

• Fine art
• Musical performance
• Dance performance

Please contact your art teachers or register to creation@bp.ac.id
29. Why does the school publish that announcement?
     A. To inform about youth art month
     B. To ask students' participations
     C. To present "creations"
     D. To contact their art teachers

30. What can students present in the art exhibition?
     A. Poetry reading
     B. Paintings
     C. Story telling
     D. Garage sale

31. "the 5th annual students art exhibition." The underlined word is closest in meaning to ...
     A. Once a year
     B. Twice a year
     C. Three times a year
     D. Four times a year

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 29 sampai 31.
29. Untuk mendapatkan kesimpulan dari text bisa kita lihat pada pernyataan "I’ll pick you up at the airport. Just give me details of your flight." (Mengapa sekolah menerbitkan pengumuman itu) Pengumuman tersebut mengundang semua siswa untuk berpartisipasi dalam salah satu program berikut. Maka, jawaban yang tepat adalah To ask students' participations.
Jawaban: B

30. Beberapa program yang akan dihadirkan adalah sebagai berikut:
• Fine art
• Musical performance
• Dance performance
Fine art adalah seni rupa, paintings adalah lukisan.
Maka, jawaban yang tepat adalah Paintings.
Jawaban: B

31. Annual mempunyai arti (Tahunan) sedangkan pilihan yang lain jika diterjemahkan kedalam bahasa Indonesia adalah:
Once a year = Sekali setahun
Twice a year = Dua kali setahun
Three times a year = Tiga kali dalam setahun
Four times a year = Empat kali dalam setahun
Jadi, sinonim yang tepat adalah Once a year.
Jawaban: A

Read the following text to answer question number 32 to 34.
Approaching the summer holiday 2017, Bintang Prestasi secondary school is organizing "Youth Summer Camp"

We invite all student to this program.

When: 3-10 July 2017
Place: Bumi Perkemahaan Cibubur
Programs: Outdoor games, sports, camping

Should you interested in joining this program, please register yourself to Mr. Surya Priatna
* you should present your parents' consent when register

Regard,

Committee.
32. What is the announcement about?
 A. School's invitation
 B. School's registration
 C. Summer holiday
 D. Summer camp

33. What should students do if they want to join the program?
 A. Confirm the invitation
 B. Ask parents' permission
 C. Go to Bumi Perkemahan Cibubur
 D. Practice some sports

34. We know from the announcement that the program ... for one week.
 A. Survives
 B. Lasts
 C. Changes
 D. Starts

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 32 sampai 34.
32. Announcement tersebut berisi tentang Summer camp.
Jawaban: D

33. Apa yang harus dilakukan siswa jika mereka ingin mengikuti program ini? dalam pengumuman "you should present your parents' consent when register" Jika ingin mengikuti program ini harus mendapat persetujuan dari orang tua. Jadi, jawaban yang tepat adalah Ask parents' permission.
Jawaban: A

34. Dalam pengumuman dijelaskan waktu kegiatan "When: 3-10 July 2017" Kegiatan tersebut berlangsung selama satu minggu. Jawaban yang tepat adalah Lasts.
Jawaban: B

Demikianlah postingan saya kali ini tentang Kumpulan Soal Announcement Text SMP dan Pembahasan. Semoga postingan ini bermanfaat dan jangan lupa share ya.

ADD YOUR COMMENT:

Disqus Comments
 
English Updates
Copyright © 2017 Paja Tapuih