Show Menu 2

2/25/18

Kumpulan Soal Letter Text SMA dan Pembahasan

iTapuih.com - Kumpulan Soal Letter Text SMA dan Pembahasan. Letter Text adalah salah satu jenis teks yang berupa sarana komunikasi tertulis yang digunakan untuk menyampaikan informasi dari suatu pihak kepada pihak lain. Pada postingan kali ini saya akan membagikan tentang Kumpulan Contoh Soal Letter Text Untuk SMA dan Pembahasan. Kumpulan soal Letter Text berikut ini saya kumpulkan dari berbagai naskah soal UN Bahasa Inggris SMA. Untuk lebih jelasnya Anda bisa kunjungi link berikut ini Pembahasan Soal UN Bahasa Inggris SMP dan SMA (2009-2017) Semoga kumpulan soal-soal berikut ini dapat membantu kita untuk meningkatkan kemampuan dalam Bahasa Inggris.


The following text is for questions 1 and 2.
Apt BLK 30, Eunos St.
#05 - 116
Singapore 1441
2nd April 2009
Dear Liza,
I have received you letter asking me to meet you at your house this Sunday to discuss the urgent matter you have. I regret however to say that it will not be possible for me to see you on Sunday as I already have a previous appointment . I shall see you on Monday next week at 5 p.m . Hoping the change of date will be convenient to you .

Your sincerely
Daisy
1. What does the letter tell about ....
     A. Liza's problem
     B. Liza's appointment
     C. Daisy's previous letter to Liza
     D. Daisy's regret for not being able to come
     E. A meeting held at Liza's house

2. Why did Liza ask Daisy to come to her house....
     A. Liza wanted Daisy to solve her problem
     B. Daisy would discuss her problem with Liza
     C. Liza persuaded Daisy to go somewhere
     D. Daisy wanted to meet Liza's family
     E. Liza wanted to chat with Daisy

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 1 dan 2.
1. Surat ini menggambarkan penyesalan Daisy karena tidak bisa menemui Lisa di rumahnya karena ada pertemuan lain di saat waktu yang sama. Pilihan yang tepat adalah Daisy's regret for not being able to come.
Jawaban: D

2. Jawaban yang paling tepat ialah A. Karena yang memiliki masalah adalah Liza bukannya Daisy. Jadi, pilihan yang tepat adalah Liza wanted Daisy to solve her problem.
Jawaban: A

The following text is for questions 3 to 5.
Dear Mr. Shoji,

We have reviewed your application for credit, and it is our pleasure to inform you that an account has been opened for your company.

Please feel free to use your account as often as you wish. A descriptive brochure is attached which outlines the terms and conditions upon which this account has been opened.

Should your credit requirements change, or should you have any questions regarding to your new account, call this office and ask to speak to one of our account representatives. When you call, please have your account number available, in order that we might have quick access to your file.

Best regards,
3. What is the letter about?
     A. An application to open a current account
     B. An application to open a saving account
     C. Requirements to open a bank account
     D. A customer new charge credit card
     E. A company credit account approval

4. What is needed to have quick access to your file?
     A. Account representative
     B. Descriptive brochure
     C. Credit requirement
     D. Account password
     E. Account number

5. “Please feel free to use your account as often as you wish.” (paragraph 2)
What does the sentence mean?
     A. The account is free of charge
     B. Mr. Shoji is free to account his money
     C. Mr. Shoji wishes to use his account freely
     D. Mr. Shoji can open his account quite often
     E. Mr. Shoji can use his account anytime he needs

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 3 sampai 5.
3. Paragraf pertama berarti "We have reviewed your application for credit, and it is our pleasure to inform you that an account has been opened for your company." (Kami telah mempelajari permohonan kredit Anda, dan dengan senang hati kami memberitahukan bahwa sebuah rekening telah dibuka untuk perusahaan Anda.) Jadi, surat dalam bacaan berisi tentang persetujuan atas permohonan kredit sebuah perusahaan A company credit account approval.
Jawaban: E

4. Pertanyaan pada soal, Apakah yang diperlukan untuk memperoleh akses cepat terhadap file anda? Jawaban pertanyaan tersebut bisa dilihat pada kalimat terakhir pada teks. "When you call, please have your account number available, in order that we might have quick access to your file.” (Ketika Anda menghubungi kami, mohon menyebutkan nomor rekening Anda, agar kami bisa mendapatkan akses cepat terhadap data file Anda). Jadi, untuk mendapatkan akses cepat yang diperlukan adalah Nomor rekening Account number.
Jawaban: E

5. Kalimat “Please feel free to use your account as often as you wish” berarti (Mohon tidak perlu sungkan-sungkan untuk menggunakan rekening Anda sesering yang Anda kehendaki). Dengan kata lain, rekening tersebut bisa digunakan kapan saja dibutuhkan Mr. Shoji can use his account anytime he needs.
Jawaban: E

The following text is for question 6.
Dear Mr. Anwar,

We regret to inform you that we are unable to lend you the sum of $ 500 that you have requested, but it is possible to grant you part of the sum. If you are still interested, please contact our main offi ce to arrange an appointment with the assistant manager. He will be happy to discuss the matter further.

Your sincerely

(Lending Officer)
6. Instead of a loan of $500, what alternative is offered by the officer?
     A. An appointment to discuss the offer
     B. A cash of $500
     C. An appointment with the lending officer
     D. A loan of less that $500
     E. An appointment with the assistant manager

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 6.
6. Pertanyaan “Instead of a loan of 5500. what alternative is offered by the officer?” Inti pertanyaan di atas adalah menanyakan “Apa alternatif yang ditawarkan oleh petugas?” Untuk menjawab pertanyaan ini perhatikan kalimat berikut.
• .... but it is possible to grant you part of the sum.
• If you are still interested. please contact our main office to arrange an appointment with the assistant manager.
• He will be happy to discuss the matter further.
Jadi, ada pertemuan untuk mendiskusikan begian dri jumlah yang akan dikabulkan An appointment to discuss the offer.
Jawaban: A

The following text is for questions 7 and 8.
PT EUREKA
Jl. Jendral Sudirman 112 – 116
Palembang
May 21, 2011
PT Internusa
Jl. Gatot Subroto
Jakarta

Dear Sir or Madam:

We are interested in becoming a distributor for your software products in Palembang. Would you please send us your latest catalogs, brochures, and term of agreement? We are hardware company and eager to add software products to our sales offering. Our report is enclosed. We look forward to hearing from you soon.

Sincerely yours,

Imam Subagio
Chairman
7. Why did PT. Eureka have a letter PT. Internusa?
     A. They are in the sales offering
     B. The distributors like to add them in their offering
     C. There are latest catalogue and brochure to be added to the product
     D. PT Eureka proposed to become a distributor for PT.Internusa products
     E. The distributors like to the product send and combine it with other products

8. We know from the letter that ....
     A. PT Eureka is a distributor of PT Internusa
     B. PT Eureka is a successful hardware company
     C. PT Eureka has not sold software before
     D. PT Eureka will get the products soon
     E. PT Eureka will get the answer soon

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 7 dan 8.
7. Pertanyaan "Why did PT. Eureka have a letterto PT Intemusa?" menanyakan (Kenapa PT. Eureka memberi sebuah surat pada PT. Internusa?) Perhatikan kalimat "We are interested M becoming a distributor for your software products in Palembang" menjelaskan bahwa PT. Eureka tertarik menjadi distributor perangkat lunak di Palembang. Jadi, alasan PT. Eureka memberi surat pada PT. Internusa adalah PT Eureka proposed to become a distributor for PT lntemusa products.
Jawaban: D

8.  Kalimat "We know from the letter that ...." mempunyai ark "kits mengetahui dari surat bahwa ...." Perhatikan kalimat "We are a hardware company and eager to add software products to our sales offering" menjelaskan bahwa PT. Eureka adalah perusahaan perangkat keras dan sangat ingin untuk menambah perangkat lunak pada penawaran penjualannya. Jadi, dari surat dapat diketahui bahwa PT. Eureka belum pernah menjual perangkat lunak PT Eureka has not sold software before.
Jawaban: C

The following text is for questions 8 and 9.
Dear Mr. Budi Santoso
Sales Manager
Sindang Maju Ltd.

I am writing to inform you of my resignation from the position of sales executive. My last day of work will be March 10, 2013. I have signed an employment contract with another company. I would like to express my appreciation for your excellent leadership in the company. I have learned a lot about direct selling. These skills will be valuable in my future career. I have been fortunate to be employed by Sindang Maju. I have learned that putting customer first is important in today’s competitive environment. I will do my best to finish my project before my leaving.

Sincerely,

Nadia Utami
Sales Executive
8. Nadia will quit working at Sindang Maju because she ....
     A. Has been offered a position in another company
     B. Has signed a contract with another company
     C. Is disappointed with Sindang Maju
     D. Want to have a better career
     E. Wants a better payment

9. From Nadia’s letter, we know that she ....
     A. Promises to finish her project before leaving Sindang Maju
     B. Is promoted to another position in the same company
     C. Is fired from her current position and seeks another job
     D. Quits the job at Sindang Maju to pursue higher salary
     E. Continues working at Sindang Maju as an assistant

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 8 dan 9.
8. Media akan berhenti bekerja di Sindang Maju karena dia telah menandatangani kontrak kerja dengan perusahaan lain, pernyataan ini termuat dalam kalimat ke-3 paragraf pertama, yaitu: "I have signed an employment contract with another company" (saya telah menandatangani sebuah kontrak kerja dengan perusahaan lain). Maka, jawaban yang tepat adalah Has signed a contract with another company.
Jawaban: B

9. Dari kalimat surat Nadia yang terakhir, yaitu "/ will do my best to finish my project before my leaving", dapatdiketahui bahwa Nadia berjanji untuk menyelesaikan proyek/pekerjaannya sebelum dia meninggalkan Sindang Maju. Maka, jawaban yang tepat adalah Promises to finish her project before leaving Sindang Maju.
Jawaban: A

The following text is for questions 10 and 11.
Dear Big Meal’s representative

I’m writing to inform you that I had a negative bad experience at your location in Columbus, New Jersey on August 4. My receipt number is 512, and the person who handled my order was Alex.

First of all, I recognize that you, as the reader of this letter, are not responsible for my bad experience, but I am still upset about the situation.

I went to the drive through and ordered seven meals with no pickles. When I received my order, I checked that all of the sandwiches and fries were in the bag paid and drove away. When I got home, I realized my number seven had pickles on it. I’m allergic to pickles, and I didn’t want to waste the sandwich, so I drove back to the drive through to explain the situation and get it fixed.

I feel very disappointed with this interaction, as I usually enjoy my experiences at your restaurant. To fix this situation, I would like a coupon for a free meal of my choice.

I think an apology from Alex is also appropriate.

Please contact me at 555.555.5555 or email me back at jkorkell@email.com. I would like this situation to be resolved so I can continue to be a loyal Big Meal’s patron.

Best, Jim Korkell
10. What is the letter about?
     A. Applying for a job
     B. Complaining bad service
     C. Ordering a certain item
     D. Inquiring Mr Jim Korkell
     E. Reserved for a meal

11. Who is in charge to take the order of “the drive through service”?
     A. The cashier
     B. Alex
     C. Jim Korkell
     D. The manager
     E. The customer

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 10 dan 11.
10. Isi surat tersebut mengenai keluhan "complain" penulis terhadap pelayanan restoran yang mengecewakan yang pernah dialaminya. Hal ini tersurat jelas dan kalimat teks: "I'm writing to inform you that I had a negative bad experience at your location in Columbus, New Jersey on August 4." (Saya menulis untuk memberitahukan kepada Anda bahwa saya mengalami pengalaman buruk yang negatif di lokasi restoran anda di Columbus, New Jersey pada tanggal 4 Agustus.) Maka, jawaban yang tepat adalah Complaining bad service.
Jawaban: B

11. Yang bertugas dan bertanggung jawab menangani pesanan pelanggan adalah alex. Hal ini terdapat dalam kalimat: "... and the person who handled my order was Alex." (... dan orang yang menangani pesanan saya adalah Alex.) Jadi, pilihan yang tepat adalah Alex.
Jawaban: B

The following text is for questions 12 and 13.
AE Ardmore Express Box 6467 Miami, F1
3339

Mr. Joseph Sung
2249 Oak ST.
Champaign, IL 60602

Account Number: 2736-8273888-09

Dear Account Holder:
Thank you for contacting us with regard to the charge on your Ardmore Express Gold Card account. We have contacted Schroeder’s Department Store on your behalf and are waiting a reply.

If we find that the charge was made to your account in error, we will make a credit adjustment within one business day.

We appreciate your patience as it may take six to eight weeks to complete the research needed to resolve your claim. If we can be of any further assistance, please call (888) 555-9870 to speak with a customer service representative.

Sincerely,

S. Nagle
Customer Service Supervisor
12. What does Mr. Nagle Mr. sung to do?
     A. To speak with Customer Service Supervisor
     B. To contact the department store
     C. To wait for six to eight weeks
     D. To adjust his account balance
     E. To pay his bill immediately

13. From the letter above, we can conclude that AE Company will …
     A. Wait the customer’s respond
     B. Be responsible for this claim
     C. Complete Mr. Sung’s payment
     D. Charge to the holder’s account number
     E. Assist the customer in one business day

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 12 dan 13.
12. Karena dalam surat disebutkan hahwa “We appreciate your patience as it may take six to eight weeks to complete the research needed to resolve your claim” yang intinya mereka meminta waktu untuk menyelesaikan masalah tersebut. Jadi, jawaban yang tepat adalah To wait for six to eight weeks.
Jawaban: C

13. Bahwa pihak AE Company bertanggung jawab atas kritik dari salah satu nasabah/customer). Jadi, jawaban yang tepat adalah Be responsible for this claim.
Jawaban: B

The following text is for questions 14 and 15.
Dear sir /madam,
I am writing to complain about an article in last Monday’s newspaper. “Schools fail low-income children.” As the head teacher of one of the largest junior high schools in the city, I feel strongly that the article does not describe our school.

My school has children from many different economic backgrounds, but a large percentage come from lower-income families. Nevertheless, our tests show that the children do well and benefit from the excellent work our teachers do. Last year our school moved from 24th to 5 th place according to the official assessment by the state government. This is clearly not the “failure” that the article suggests.

I would strongly recommend that more careful research should be conducted in the future so that your newspaper will more realistically describe the true situation in our schools.

Yours sincerely
Joan Gonzale
14. The letter shows Ms. Gonzalez’s strong disagreement with the newspaper’s claim that ....
     A. Children from low-income families do not perform well in the official assessment
     B. The poor students in her school fail in the national examination
     C. Her school only admit students from economically advantaged families
     D. Many of her students fail because of their parents’low income
     E. Low-income children are not as good as high-income children

15. What is expected by Joan Gonzalez from Monday’s newspaper?
     A. To present information based on facts
     B. To conduct more research
     C. To fix information given
     D. To explain more about that school
     E. To be responsible for the report

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 14 dan 15.
14. Karena dalam teks dikatakan bahwa "Schools fail low-income children" yang artinya Sekolah menggagalkan anak-anak atau keluarga yang mempunyai penghasilan yang rendah. Sama intinya dengan Children from low-income families do not perform well in the offical assessment.
Jawaban: A

15. Pada teks tertulis "I would strongly recommend that more careful research should be conducted in the future so that your newspaper will more realistically describe the true situation in our schools." Yang menjelaskan bahwa Mr. Joan Gonzales menginginkan fakta atau nyata sesuai dengan keadaan sebenarnya. Jadi, jawaban yang tepat adalah To present information based on facts.
Jawaban: A

The following text is for questions 16 to 18.
Jl. Jambu 129
Bandung
30th January 2017

Dear Fred,
It was a real sorrow that I heard this morning of your great loss. I knew your mother was ill. For your brother told me several weeks ago. However, as he at that time did not seem to think. The illness was very serious, the news of your mother's death came to me as a shock. You have my sincere and heartfelt sympathy, my dear fellow, in your sorrow. I know you will feel it deeply, for you always thought so much of your mother and loved her so truly. I feel it also as a personal loss to myself for your mother was always very kind to me. I admired her a good and noble woman. Her death must be a terrible grief to your father too. Please assure him of my sincere sympathy.

Words, I know, are poor comforters. "The heart knows its own sorrow", and in such sorrows we are always alone. However, it is not mere words when I say that I feel with you in your sorrow.

Your sincere friend,

Jack
16. What is the possible relation between the sender and the recipient?
     A. Relatives
     B. Employers
     C. Friends
     D. Siblings
     E. Employees

17. From the letter we know that ...
     A. Fred's mother not ill before her death.
     B. Jack sent letter to Fred several weeks ago.
     C. Jack was very sorrowful to send the letter to his mother.
     D. Jack had known Fred's mother before.
     E. Fred is the only child in his family.

18. "You have my sincere and heartfelt sympathy, my dear fellow, in your sorrow." What is the closest meaning of the underlined word?
     A. Real
     B. Caring
     C. Generous
     D. Honest
     E. Curious

Lihat Pembahasan

Pembahasan berikut ini untuk soal nomor 16 sampai 18.
16. Untuk pertanyaan "What is the possible relation between the sender and the recipient?" Dari bahasa yang disampaikan oleh penulis kita tahu kalau mereka adalah teman. Kita juga bisa lihat pada bagian closing "Your sincere friend". Jadi, jawabannya adalah Tips to maintain your healthy skin.
Jawaban: C

17. Dari isi surat tersebut kita bisa mengetahui bahwa Jack sudah kenal dengan keluarga Fred termasuk Ibunya Jack. Maka jawaban yang tepat adalah Jack had known Fred's mother before.  
Jawaban: D

18. Sincere mempunyai arti (Tulus) sedangkan pilihan yang lain jika diterjemahkan kedalam bahasa Indonesia adalah:
Real = Nyata
Caring = Merawat
Generous = Murah hati
Honest = Jujur
Curious = Penasaran
Maka sinonim yang tepat adalah Honest.  
Jawaban: D

Demikianlah postingan saya kali ini tentang Kumpulan Soal Letter Text SMA dan Pembahasan. Semoga postingan ini bermanfaat dan jangan lupa share ya.

ADD YOUR COMMENT:

Disqus Comments
 
English Updates
Copyright © 2017 Paja Tapuih